Mák vlčí [Papaver rhoeas]
Jedno- případně víceletý plevel klíčící na podzim až zjara, světlomilný, při poranění vylučující mléčně zbarvenou šťávu. Upřednostňuje čerstvé, dostatečně vodou zásobené hlinité a jílovité půdy s dostatkem vápníku a živin.
Výskyt
Ozimé a jarní obilniny, řepka.
Determinace
Děložní lístky malé, úzké kopinaté, první listy řapíkaté.
Pravé listy: první celokrajné, řapíkaté, lysé; další listy přisedlé, kartáčovitě štětinaté, zpeřené; horní listy dvojitě peřenoklanné nebo peřenodílné, přisedlé.
Květy většinou jasně červené, zpravidla s tmavými skvrnami ve středu korunních lístků, jednotlivé na konci stopky. Kalich záhy opadavý.
Plod je makovice, na bázi zaoblená, obsahující 10 000 až 20 000 semen. Semena jsou ledvinovitá, síťovaná, tmavě šedohnědá a v půdě si udržují mimořádně dlouhou dobu klíčivost.
Po zpracování půdy na plochách, na nichž se před zpracováním mák nevyskytoval, dochází často k masovému výskytu tohoto plevele.
Semena klíčí při teplotě od 2 do 13 °C.