Věděli jste, že zemědělci pěstují vaši vůni?
Růžový olej se používá v kosmetice, luxusních parfémech a léčivech a Bulharsko je jeho největším světovým producentem[1].
Od 17. století se ve slavném Růžovém údolí pěstuje symbol této země, Rosa damascena[2].
Jedinečné klimatické podmínky regionu – vlhkost, nízké teploty, speciální typ půdy a nadmořská výška – přispívají k bohatosti tohoto oleje. Okvětní lístky se sklízejí a extrahují brzy ráno a sběrači mají na sklizeň asi 450 tun jen několik týdnů. Na výrobu jednoho litru oleje je potřeba asi 3,5 tuny okvětních lístků růží, což má hodnotu přibližně 14 tisíc eur [3].
Jedinečné vlastnosti bulharského růžového oleje potvrdila EU v roce 2014, kdy jej zaregistrovala jako chráněné zeměpisné označení.
Výše uvedený prvek obsahuje obsah z kanálu YouTube a přenáší data k Youtube. Toto chování můžete zablokovat zde
Proč je bulharský růžový olej taký drahý? | Business Insider