Věděli jste, že houby dokážou zlepšit chuť vína?

Pro většinu výrobců vína mohou být houbové nákazy tím nejhorším nepřítelem, který poškozuje hrozny a snižuje kvalitu vína. Výrobci vína ale už od 16. století využívají na zvýraznění ovocné chuti a aroma renomovaných dezertních vín přirozeně se vyskytující houbu známou jako „ušlechtilá hniloba“.

Při sběru evropských hroznů je zajímavé, že od 16. století výrobci vína využívají při výrobě kvalitních vín přirozeně se vyskytující houbu známou jako „ušlechtilá hniloba“ [1]. Má totiž unikátní schopnost zvýraznit ovocnou chuť a aroma renomovaných dezertních vín, jako jsou Tokaj z Maďarska, Sauternes z Francie či vína Beerenauslese z Německa a Rakouska [2].

Pro většinu výrobců vín ale mohou být houbové nákazy jejich nejhorším nepřítelem, protože ničí hrozny a snižují kvalitu vína. Například v roce 2021 způsobila plíseň moučnatka v oblasti Champagne 30% ztráty úrody, přičemž dalších 30% ztrát způsobily ještě předtím jarní mrazy [3].

Mezi současná řešení, která mají pomoci vinařům překonat neustálou hrozbu houbových infekcí, patří pěstování odrůd odolných vůči nemocem [4], pečlivé stříhání révy, sledování a předpovídání vývoje nemocí a přesná aplikace fungicidů.

Na zdraví, cheers, santé, prost, egészségére!

***************************************

[1] Botrytis cinerea

[2] Wikipedie: Ušlechtilá hniloba

[3] Pěstitelé šampaňského zápasí s jedním z nejvlhčích letních období v historii měření | Reuters

[4] Euroseeds – Inovace pro zachování tradice: Réva odolná vůči houbám

Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte Stanislava Větrovského e-mailem na adrese stanislav.vetrovsky@basf.com .

Top