Věděli jste, že skutečnými šampiony Wimbledonu jsou jahody?

Věděli jste, že skutečnými šampiony Wimbledonu jsou jahody?

Jahody se šlehačkou jsou neoddělitelnou součástí wimbledonské tenisové tradice už od jejího založení v roce 1877. V současnosti se během tohoto dvoutýdenního turnaje každý rok zkonzumuje více než milión vysoce kvalitních čerstvých jahod (přibližně 30 tun)[1].

Předpokládá se, že zdomácňování jahod začalo v 15. století. První hybridy pěstované v Evropě pocházely z křížení čilských a severoamerických druhů, čímž vznikly moderní odrůdy jahod (Fragaria ananassa)[2].

Staletími šlechtění a inovování rostlin se podařilo zlepšit chuť a kvalitu jahod, zvýšit jejich odolnost proti chorobám a zároveň přinést odrůdy s různou délkou dozrávání. Produkci jahod pomohly zlepšit také moderní zemědělské postupy, například využívání skleníků a foliových tunelů, integrované ochrany proti škůdcům a hydroponie. To vše přispělo ke vzniku jedné z nejlahodnějších letních pochutin.

Pokud chcete i doma okusit chuť Wimbledonu, vyzkoušejte původní recept na jahody se šlehačkou !

[1] Proč právě jahody se šlehačkou? Zřejmě za to mohou okolnosti, protože v době konání turnaje byla sezóna jahod, které se staly módním rychlým občerstvením ve viktoriánské Anglii.

[2] Hardigan et al. 2021 – Unraveling the Complex Hybrid Ancestry and Domestication History of Cultivated Strawberry , Molecular Biology and Evolution

Každý rok při východu slunce ručně posbírají 1,1 miliónu jahod, které dopraví v časných ranních hodinách právě včas na wimbledonský turnaj.

Top