Věděli jste, že přírodní pesticidy přinášejí na váš stůl různé chutě?
Věděli jste, že přírodní pesticidy přinášejí na váš stůl různé chutě?
Mnohé druhy rostlin, jako například káva, čaj, černý pepř a chilli papričky, produkují chemické látky, které působí jako přírodní insekticid. Rostliny přirozeně produkují tyto látky, například kofein, tein, piperin (černý pepř) a kapsaicin (kvůli kterému jsou papričky pálivé), jako ochranu před hmyzem.
Je zajímavé, že ty samé chemické látky se těší velké oblibě jako příchutě a vůně v našich každodenních životech. V některých zemích lidé tyto vlastnosti využívají i jako přírodní prostředky na odpuzování škůdců ze svých domovů, například pepř, vanilku, česnek, cibuli, levanduli a skořici. Přirozeně se vyskytující pesticidy navíc inspirují chemiky k tomu, aby se učili od přírody a vyráběli jejich syntetické verze jako pesticidy na ochranu plodin.