Věděli jste, že inovace v zemědělství zachraňují další kontinent?
V současnosti pěstují zemědělci ve světe téměř třikrát více obilnin (280 %) než v roce 1961. Podařilo se toho dosáhnout především tím, že na té samé půdě produkují více. Bez inovací by na uspokojení poptávky byla potřebná další plocha půdy s rozlohou Evropy a Mexika dohromady, přičemž by se zničilo přibližně čtyřikrát více lesů [1].
Jak na klimatickém summitu OSN COP26 zdůraznil north_east generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) QU Dongyu , zvyšování produktivity zemědělsko-potravinářského odvětví s cílem uspokojit nové požadavky rostoucí populace a zastavení odlesňování se jako cíle navzájem nevylučují [2]. Inovace v zemědělství a vyšší výnosy budou nadále přispívat ke snižování ekologické stopy potravin a šetřit půdu pro přírodní biotopy, ale přispět k tomu můžeme my všichni – tím, že omezíme plýtvání potravinami a optimalizujeme svoje stravování.
Graf zobrazuje indexové trendy v produkci, výnosech, využívání půdy a populaci obilnin. Kliknutím north_east sem si můžete prohlédnout trendy ve své zemi.
Profesor Balmford z Cambridgeské univerzity vysvětluje, jak zemědělství s vysokými výnosy pomáhá šetřit půdu v zájmu přírody a snižuje ekologickou stopu.
***************************************
[1] north_east Výnosy plodin – Náš svět v datech
Chcete-li se dozvědět více, kontaktujte Stanislava Větrovského e-mailem na adrese mail stanislav.vetrovsky@basf.com .