Špičková ochrana klasu a praporcového listu obilnin

Porosty ozimých pšenic se v této době nachází ve stádiu metání až kvetení. Předpověď počasí na další dny slibuje oteplení a četné přeháňky. Z tohoto důvodu budou příznivé podmínky pro šíření chorob. V závěru vegetace mohou být obilniny napadeny velmi nebezpečnými rzemi, které dokáží výrazně snížit výnos. Počasí posledních dnů přeje také rozvoji braničnatek. Velmi nebezpečné mohou být rovněž fuzariózy klasu, které dokáží ovlivnit nejenom výnos, ale i kvalitu produkce.

Podle signalizace Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž je předpoklad, že riziko infekce může být velmi vysoké:



Agrotest fyto: Situační zpráva č.9, 22.5.2024

Agrotest fyto: Situační zpráva č.9, 22.5.2024

Agrotest fyto: Situační zpráva č.9, 22.5.2024

Agrotest fyto: Situační zpráva č.9, 22.5.2024

Z důvodu předpokládaného vyššího infekčního tlaku houbových chorob doporučuji použít fungicid, který má spolehlivý účinek na fuzariózy a zároveň dokáže kontrolovat i choroby listů. Tyto požadavky splňuje funkční balíček z názvem Osiris® Pack , který obsahuje dva přípravky - Alterno® + Curbatur®EC 250 .

Dávkování:

Ošetření fungicidem ještě nebylo provedeno nebo ve stádiu sloupkování:

 Alterno® + Curbatur®EC 250 0,5 + 0,5 l/ha

  • Ošetření fungicidem bylo provedeno ve stádiu praporcového listu:

 Alterno® + Curbatur®EC 250 0,4 + 0,4 l/ha

Účinnost:

Z hlediska obsahu účinných látek odpovídá dávka Alterno® + Curbatur®EC 250 0,5 + 0,5 l/ha účinnosti přípravku Prosaro v dávce 1 l/ha.

Alterno® + Curbatur®EC 250 0,4 + 0,4 l/ha odpovídá dávce přípravku Prosaro 0,8 l/ha.

Osiris® Pack se vyznačuje špičkovým preventivním a kurativním účinkem proti všem hlavním listovým a klasovým chorobám pšenice a ječmene v době metání a kvetení včetně fuzarióz. Takto široké spektrum účinnosti je dáno kombinací dvou vynikajících účinných látek ze skupiny azolů – protiokonazolu ( Curbatur®EC 250 ) a metkonazolu ( Alterno® ), které zároveň zaručují mimořádnou kvalitu sklizně bez mykotoxinů. Účinná látka prothiokonazol kromě vynikající účinnosti na braničnatky a rzi dále zesiluje účinnost metkonazolu proti fuzariózám a také výrazně posiluje účinnost na listové skrnitosti v ječmeni. V porovnání s podobnými produkty na trhu je navíc Osiris® Pack prakticky bez jakýchkoliv významných omezení aplikace.

AKCE Osiris® pack

U přípravku Osiris® Pack (Alterno + Curbatur) letos BASF nabízí kromě tradičních akcí mimořádné zvýhodnění :

OSIRIS® PACK 10 + 1

Na každých 10 balení dostanete 1 balení zdarma.

Do této akce se nepřihlašuje na našich webových stránkách. Stačí mi zavolat či napsat a já zařídím zbytek.

Proč je důležitá ochrana proti listovým chorobám i v pozdním termínu aplikace?

Často se stává, že dochází k infekcím až v pozdní fázi vývoje, kdy je napadán zejména praporcový list a klas, tedy nejdůležitější části rostliny obilnin tvořících výnos. Proto je dopad tak silný. Braničnatky a rzi jsou nejrozšířenější choroby a zároveň mají největší devastační efekt na výnos.Použitím fungicidu Osiris® Pack v pšenici dosáhnete vysoké účinnosti proti braničnatkám i rzím, v ječmeni pak snadno vyřešíte infekce hnědé, rhynchosporiové nebo ramuláriové skvrnitosti. Ochráníme tak i předpoklad vysokého výnosu.

Účinnost na choroby a vliv na výnos pšenice, pokusy BASF ČR, 2021, n=2

Ohrožení porostů fuzariózami

Ohrožení porostů fuzariózami

Napadení fuzariózami znamená vysoké ztráty na úrodě a snížení kvality, protože většina druhů rodu fusarium produkuje nebezpečné toxiny, které mohou ohrozit zdraví člověka i hospodářských zvířat.


Nejvyšší možné fungicidní účinnosti dosáhneme správným výběrem fungicidu s dlouhodobým účinkem, přesným načasováním aplikace před nebo těsně po začátku napadení a kvalitním pokrytím klasu postřikem (např. s použitím speciálních duálních trysek k tomuto určených). Osiris® Pack je ideálním řešením ochrany proti fuzariózám, protože kombinuje účinné látky prothiokonazol a metkonazol se silným efektem proti klasovým chorobám, aplikované ve vysokých dávkách na hektar.

Výskyt fuzarióz (%) v pšenici ozimé, ZVU Kroměříž 2021, odrůda Tobak

Výskyt fuzarióz (%), obsah DON (μg/kg) a výnos (t/ha) ječmen jarní,

PS Uherský Ostroh, 2021, odrůda Overture

Související přípravky

Související plodiny

Související škůdci

 Petr Popelka

Petr Popelka

BASF spol. s r.o.

Obchodní zástupce

Agro

Top